Vreau sa scriu un articol despre Bali si-mi dau seama ca 10 zile n-au fost suficiente sa ma documentez si ca n-am reusit sa cunosc prea bine acesti oameni minunati care populeaza insula, mai ales ca a fost o vacanta aniversara cu familia si accentul s-a pus pe relaxare si momente frumoase petrecute impreuna.
Deci, voi fi destul de succinta si rezervata cu informatiile.
Sunt atat de multe pe internet, incat, cei foarte interesati au de unde sa se documenteze. Va fi, ca si altadata, o completare a jurnalului personal de calatorii.
Cateva informatii generale :
Bali este una dintre cele 17508 insule ale Indoneziei, cu o suprafata de 5577 kmp si cu o populatie de putin peste 4 milioane.Floarea lor nationala este Frangipani. Creste peste tot acest copac cu buchete de flori si aproape fara frunze.
Desi e o insula mica, e destul de dificil de vizitat intr-un timp scurt pentru ca infrastructura nu e nici pe departe una buna, drumurile fiind inguste si aglomerate cu masini si muuuulte scutere. Putinele obiective vizitate de noi ne-au obligat sa pierdem mult timp in masina.
Recomandabil ar fi sa inchiriezi masina cu sofer pe toata perioada (nu e foarte scump) si sa dormi in fiecare noapte altundeva. Cred ca sunt putin turisti europeni care sa se incumete sa conduca o masina cu volan pe partea dreapta, pe drumuri aproape complet lipsite de indicatoare sau semne de circulatie, in aglomeratia aceea.
Noi, oricum, am fost destul de izolati fata de orice obiectiv turistic, ceea ce a avut avantaje si dezavantaje: nu prea erau turisti in zona dar, ca sa vizitezi ceva, pierdeai mult timp in masina.
Am inchiriat o vila mare in zona Ketewel, nu foarte departe de Denpasar, resedinta insulei, in complexul Anapuri Villas.
Nu spectaculozitatea vilei m-a impresionat atat de mult, cat calitatea oamenilor. Sincer, n-am intalnit nicaieri in lume atata ospitalitate si bunavointa.
Cu exceptia vanzatorilor ambulanti, mult prea insistenti, toti oamenii sunt foarte draguti si serviabili, gata sa te ajute cu orice.
E adevarat ca marea lor majoritate sunt saraci si traiesc din turism, principala sursa de venit a insulei, dar si prin natura lor par a fi astfel. Soferul nostru spunea ca salariile sunt in jur de 200 euro, mai bine platiti fiind medicii, arhitectii si cadrele didactice.
Intrebam de ce toti sunt slabi si raspunsul a fost scurt: mancam putin si nu prea mancam carne. Nu pentru ca nu le trebuie sau nu vor, ci pentru ca e scumpa. Mai accesibila cat de cat e carnea de pui, dar baza e orezul cu fructe si legume (chiar si unele legume reprezinta un lux).Pentru noi preturile pareau destul de mici.
Am mancat peste, fructe de mare, specialiti asiatice si am incercat si babi guling care e porc la rotisor.
Dar cele mai savurate au fost fructele exotice: papaya, ananas, fructul dragon, fructul sarpe, portocale, madarine…. consumate ca atare sau in sucuri.
Jackfruit-ul, care este foaaarte mare, cateva kg, se consuma ca atare sau il folosesc la gatit.
Din fructul mic, necopt, se face supa , iar semintele fructului copt se prajesc sau se usuca, se taie felii si se adauga in salate sau se condimenteaza si se consuma ca snack.
Indonezia are cea mai numeroasa populatie de religie musulmana din lume, dar in Bali religia lor e hindusa balineza in proportie de 90%. Deci, ei nu mananca vita. Vaca este un animal sfant, „o fiinta blanda cu suflet bun , care asigura omului, cu laptele ei, hrana zilnica”, un simbol aproape matern, deci nu poate fi sacrificata.
In general credinta hindusa nu incurajeaza sacrificiul. Omul trebuie sa traiasca in armonie cu tot ce reprezinta natura, sa fie in echilibru corpul, sufletul si mediul.
Ei cred in reincarnare si traiesc dupa principii morale care sa duca la asta. Divinitatile in care cred sunt zeii.
Personajul mistic cel mai popularizat este Rama, considerat a saptea reincarnare a zeului sustinator al universului, Vishnu.
Povestea de dragoste dintre Rama si sotia lui Sita o gasesti ilustrata in diferite moduri, la tot pasul; de la statui uriase, statuete din lemn sau metal, la spectacole tematice.
Un astfel de spectacol am vazut si noi la templul Uluwatu. Dansul Kecak sau dansul focului este un spectacol unic care are loc pe muzica produsa nu de instrumente , ci de un cor de cativa zeci de barbati care fac mai degraba incantatii.
Spectacolul are loc zilnic la asfintit si multi turisti vin si pentru privelistea minunata.
Va ganditi ca la noi sunt multe biserici?! Sa vedeti acolo temple! Sunt mii!
La intrarea in temple se afla strajerii care tin departe spiritele raului. Si ei poarta sarong ( acea fusta care e obligatorie pentru toti cei ce intra in templu)
In afara de cele mari, publice, in fiecare casa exista un mic templu, ba chiar si pe bordul unor masini. Ei aduc zilnic ofrande zeilor (frunze, flori, uneori chiar mancare sau o tigara..), dimineata ca sa aiba o zi buna, seara sa multumeasca.
Singurul templu mare vizitat de noi cu ghid a fost Pura Besakih sau Templul Mama, construit se pare pe la 1280, dar se presupune ca originile acestuia dateaza din timpuri preistorice.
Cand am ajuns acolo avea loc o ceremonie, un fel de parastas pentru cei morti.
Observati ca unii oameni aveau pe frunte orez sfant.
O excursie interesanta a fost si la vulcanul Kintanami, care este activ, asa cum e si Agung.
Drumul pana acolo parea sa treaca printr-o piata ambulanta: vezi expuse tot felul de produse: mobila, sculpturi, impletituri, picturi…
Foaaarte buni artisti balinezii.
Insula se mai numeste Pulau Dewata adica Insula Zeilor, dar i s-ar potrivi la fel de bine numele de Insula Artistilor.
Lucreaza si bijuterii frumoase in aur si argint, dar scumpe. Nu au rezerve de metale pretioase.
Am vazut terase de orez, iar la intoarcere am oprit la o plantatie de cafea Luwak, cea mai scumpa din lume pentru ca producerea ei este inedita.
Animalutele Luwak, ceva mai mari decat pisica, mananca boabe crude de cafea si le elimina intacte, dar impregnate cu sucul lor gastric care, se pare, ofera un gust si o aroma speciale( personal nu le-am simtit la degustare).
Boabele din excremente sunt spalate, uscate si se prajesc.
Sincer, mi-a fost mila tare de animalutele acelea tinute in custi mici si indopate cu boabe de cafea ca sa produca ?
Se pare ca a fost descoperita cafeaua in timpul ocupatiei olandeze, cand bastinasilor nu le era permis sa se apropie de plantatiile de cafea si au gasit in padure boabe in excremente.
Plaja adiacenta vilei noastre era cu nisip negru, vulcanic si era neamenajata, necuratata, chiar murdara pe margine. Sa fiu sincera, curatenia nu e chiar punctull forte in Bali .
Pentru ca voiam sa vedem si alte plaje am mers la Kuta Beach doua zile consecutiv. Niciunul dintre noi nu practicase surf (unii au incercat atunci), dar era un spectacol sa-i urmaresti pe cei avizati.
O alta plaja pe care am ajuns doar seara este Jimbaran. Acolo ziua se face plaja si noaptea se instaleaza mese si scaune direct pe nisip ; sunt zeci de restaurante.
In zona Ubud, in inima insulei se afla Monkey Forest, o padure frumoasa plina de maimute macac, simpatice, dar foaaarte obraznice: iti scotoceau in buzunare si in genti, iti furau din mana apa sau mancarea.
Evident, si acolo exista un templu sfant al maimutelor, pazit si el de strajeri?
In aceeasi zona este si o rezervatie de fluturi.
Mi-am dorit sa vad si cum se face tesatura lor traditionala Batik.
Se tese si se picteaza manual.
Nu pot sa spun ca m-am entuziasmat prea tare?
Am avut la dispozitie o harta cu obiective turistice foarte utila. Poate va foloseste !
Acum, recitind ce-am scris, imi dau seama ca, totusi, a fost o vacanta fructuoasa. Nu va spun cat de frumoasa avand alaturi toata familia si prieteni !!!