Vacanțele organizate de Bergenbier pentru distribuitori sunt, de obicei, de doar șapte zile.
Și, pentru că sunt alese destinații exotice și zburăm destul de mult, încerc de fiecare dată să mai cuplez cu altceva.
Pentru că nu există zboruri de noapte către Costa Rica și am găsit unul către Panama, chiar dacă era un zbor mai lung (între Istanbul și Ciudat de Panama am făcut 17 ore, cu escală tehnică la Bogota), am decis să punctăm și Panama.
Am zis „punctam”pentru că am stat doar trei zile pline, dar, din punctul meu de vedere, au fost suficiente.
La aeroport ne-a așteptat doamna consul onorific Maria Bârsan, un om absolut deosebit.
Am făcut un prim tur de oraș și ne-a ajutat și în zilele următoare să descoperim cât de cât Panama.
E uimitor cât de mult seamănă Ciudad de Panama cu un downtown american.
Parcă ar fi un mic Manhattan. Am stat la hotel Marriott, pe care, de fapt, locuitorii îl știu ca fiind turnul lui Trump pentru că inițial a fost construit de acesta și vândut ulterior rețelei de hoteluri Marriott. A fost la început singurul turn pe acea coastă a Pacificului, apoi s-au construit foarte multe de jur împrejur. Totuși camerele au vedere superbă la ocean.
Ciudad de Panama este un oraș foarte modern, civilizat, curat, cu o infrastructură bine pusa la punct, oamenii sunt drăguți și ospitalieri.
Sincer, nu am înțeles de ce este considerat un rai al cumpărăturilor. Este adevărat că au foarte multe malluri, dar produsele sunt cam aceleași pe care le găsești în toată lumea și prețurile nu mi s-au părut deloc mici. Se mănâncă foarte bine, se consumă mult pește și fructe de mare. Exista și o piata de peste, Mercado de Marisco, unde poți să și mănânci .
De fapt, înțelesul cuvântului „Panama” este” abundenta de pește”. In gastronomie, artă și muzica regasesti fuziunea intre culturile diferite ale celor care s-au stabilit aici de-a lungul istoriei:spanioli, amerindieni,africani, columbieni,indieni,americani, chinezi.Deci, poți găsi tot ce dorești de mâncare. Mie mi-au plăcut foarte mult fructele și legumele. Așa un avocado bun ca acolo nu am mâncat nicăieri în lume. Era foarte mare cu un gust deosebit față de ce găsim noi de obicei și foarte untos.Si mango era foarte bun.
În apropiere de Ciudad de Panama se află un grup de trei insulite,care de fapt au devenit o peninsulă pentru că le-au unit, de unde ai o panorama superbă a orașului
și, din anumite puncte, se vede bine și Podul Americilor care este și cel mai folosit pentru traversarea Canalului.
E o zonă foarte frumoasă, unde locuitorii iși petrec de obicei weekendul sau timpul liber, pentru că există plaje frumoase, piste de biciclete, restaurante foarte bune.
Acolo am văzut și multe porturi de yachturi.
O clădire impresionantă prin arhitectura ei este muzeul de științe naturale pe care, sincer, nu l-am vizitat, dar nu poți să nu-l remarci.
Evident, obiectivul turistic cel mai vizitat este Canalul Panama, considerat una dintre cele mai mari proiectări inginerești in domeniu.
Inceput inițial de către francezi,pe la 1880, dar construit efectiv de către americani, acest canal a permis vaselor care vroiau să traverseze din Pacific în Atlantic sau invers, să scutească mult din distanta și să nu se mai expună pericolului care există prin Strâmtoarea Drake și Cape Horn, punctul cel mai sudic al Americii de Sud( Știți voi că v-am povestit când am fost acolo în decembrie ?). Un exemplu: o nava care pleacă din San Francisco către New York străbate cam 9000 km. Pe traseul vechi ar fi făcut 22 500 km. E ceva, nu?!!! Canalul are o lungime de aproximativ 78km și reprezintă principala sursa de venituri a țării. Am înțeles că și cetățenii primesc o anumită sumă din banii colectati ca taxa de traversare. In fiecare an trec aproximativ 14 000 de nave, timpul necesar fiind în jur de 9 ore. Dimensiunea maximă a vaselor care pot folosi canalul este cunoscuta sub denumirea de Panamax. Navele sunt transportate prin canal de mici locomotive, numite Mulas, iar vasele mici, de remorchere.
A fost administrat la început de către americani și am văzut unde erau bazele lor, dar,din decembrie 1999, este administrat de către panamezi.
Americanii și-au rezervat dreptul de a interveni în cazuri de forță majoră în administrarea canalului. Am fost la muzeul Miraflores,
in cadrul căruia poți vedea filme și poze din timpul execuției canalului, artefacte vechi de peste 100 de ani, dar afli și cu stupoare că au fost și multe sacrificii umane; au murit aproximativ 27 500 de oameni, în principal din cauza febrei galbene și a molimei.
De pe terasele acestuia poți vedea cum trec vasele pe canal și cum se ridică ecluzele. Un alt obiectiv turistic care nu poate fi ratat este Casco Viejo, centrul vechi al orașului, fondat în 1671, declarat patrimoniu mondial UNESCO.E experiență inedită sa te plimbi pe străduțele înguste, cu case vechi multicolore, unele renovate, altele lăsate în paragină.
Găsești hoteluri boutique drăguțe, dar scumpe și restaurante pitorești.
Remarcabilă este și catedrala Santa Maria de Antigua,lângă Palatul Bolivar.
La aproximativ 80 de km de Ciudad de Panama, la capătul dinspre Atlantic al Canalului, se află orașul Colon și, lângă acesta, a doua cea mai mare zonă liberă din lume.
Prețurile sunt oarecum mai bune decât în oraș, dar sincer, nu am fost foarte convinsă că produsele sunt originale, ci mai degrabă aduse din China, așa că nu am cumpărat mai nimic.
Am făcut și un tur al orașului Colon și pot să spun că nu am văzut unul mai murdar și mai degradat, deși este port pentru navele de croazieră. E adevărat că se și construiește mult, dar sunt multe case declarate monumente și nimeni nu bagă bani în restaurarea acestora. Locuitorii sunt descendenti africani.
Am rămas plăcut impresionată de facilitățile pe care le au pensionarii în Panama ei au reducere de 25% la medicamente, alimente, transport, vacanță.
Cu mulțumirea că am văzut cât de cât și Panama, am plecat în Costa Rica să ne alăturăm grupului de distribuitori care veneau din România. Zborul până in San Jose este de doar o oră.
O surpriză foarte plăcută Costa Rica ! Deși resortul în care am stat era pe coasta Pacificului, zonă mai puțin căutată de turiști și mai mult de surferi mie mi- a plăcut foarte mult.
Zona este mai puțin aglomerată, drumurile sunt bune și nu m-a deranjat deloc faptul că nisipul era negru, de origine vulcanică și că nu prea puteam să facem baie în ocean datorită valurilor foarte mari.
Am avut la dispoziție plaja Jako, lungă de aproape 4 km, pe care să îmi fac pașii zilnici.
Orășelul nu e cine știe ce. E ca o stațiune de a noastră de la mare prin anii ’90 dar, are restaurante foarte bune și supermarketuri în care găsești tot ce dorești.
Undeva, la câțiva kilometri de centrul orașului, se află Villa Caletas,o locație absolut superbă, unde oamenii vin să admire asfințitul.
Zona de lux este Marina. Acolo sunt ancorate iahturi de lux și sunt locuințe de milioane de dolari.
In timpul plimbărilor cu barca pe râu, sau în rezervație am avut ocazia să vedem animale și păsări. E adevărat nu atât de multe câte ne-am fi dorit. Costa Rica deține 5% din biodiversitatea globala. Noi am reușit să vedem niște crocodili, maimuțe și multe păsări. Cred că e un semn că trebuie să mai merg o dată acolo. Au întradevăr un respect maxim pentru natură și o protejează. Una dintre cele mai folosite expresii pentru salut este „Pura Vida”(viata pura). Am înțeles că au peste 27 de rezervații naturale. Până la urmă, se pare că întreaga țară e o rezervație, ghizii precizând permanent” noi protejam natura și nu sacrificăm niciun animal”.Bărcile cu care organizează croaziere pe mare nu sunt cele mai noi sau mai frumoase, în schimb oamenii știu să creeze o atmosferă deosebită. Așa a fost și în plimbarea noastră spre insula Tortuga. Pe barca am avut o super echipa de entertainment, iar in port,la întoarcere,în Puntarenas, am avut parte de un super show.
Oricum vreau să vă spun că mi-ar plăcea să stau destul de mult în tara aia. Daca ești iubitor de apa, soare și natura, cu tot ce oferă ea, nu are cum sa nu-ți placă.
Inainte de plecare, am făcut și un tur de oraș în San Jose. Mai bine nu îl făceam; nu are legătură cu nimic din ce văzusem sau simțisem până atunci. Este doar aglomerație mare, claxoane și oameni care par nervoși.
Am plecat apoi spre Los Angeles cu intenția de a ne vedea prietenii, datorită cărora, mă simt ca acasă acolo, și să fac ceva shopping. Nu am ce să vă povestesc eu despre Los Angeles. Vedeți voi in filme, mulți dintre voi ați fost acolo.In concluzie, a fost o călătorie interesantă și fructuoasă !?
De-a dreptul clar si minunat cum prezinți tu totul. De...dascălul din tine cu însușirile de la pachet. E foarte interesant, captivant si hranitor tot ce scrii. E minunată colecția de poze...te duce direct acolo fiecare imagine privita. Felicitări, Mariana!?
Mulțumesc mult, Mandica ❣️